Sladoled je omiljena letnja poslastica, pored hladne lubenice, najbolje osvežava tokom vrelih letnjih dana. Iako ovo leto nije ni upola vrelo kao prošle, sladoled nam svakako prija. Na standarde ukuse smo svi navikli: jagoda, vanila, čokolada… Mnogi ih i sami prave, a evo kako da napravite malo drugačije sladolede.

SLADOLED OD KIKIRIKIJA

Pre nego što počnete da ga pravite, morate prvo napraviti ili kupiti puter od kikirikija. Za pripremu ovog sladoleda trebaće vam:

  • 230 g putera od kikirikija,
  • 135 g kristalnog šećera,
  • 240 ml mleka,
  • 480 ml slatke pavlake,
  • 15 ml ekstrakta od vanile.

U činiju sipajte puter od kikirikija. Dodajte šećer i mutite mikserom sve dok se sastojci ne sjedine. Nakon toga smesi dodajte mleko, slatku pavlaku i ekstrakt vanile i počnite da mutite. Nakon 5 minuta smesa će postati čvrsta i kremasta. Ubacite činiju u zamrzivač na pola sata, izvadite i ponovo umutite dok ne dobijete rastresitu teksturu. Prebacite smesu u plastičnu činiju i vratite u zamrzivač na 2 sata. Posle toga možete sa slašću da ga jedete

SLADOLED SA KOKICAMA

Da biste napravili ovaj sladoled potrebna vam je ˝baza˝. Moramo napomenuti da je ovaj sladoled samo za one koji vole kombinaciju slatkog i slanog. Naš predlog je da baza bude sladoled od vanile. I on se, takođe, lako pravi, a biće vam potrebno:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 500 ml mleka
  • 8-10 žumanaca
  • 150 g šećera
  • šipka vanile ili ekstrat vanile
  • kesa Cricky Nuts kokica

Ovo je recept za pravi Italijanski sladoled. U šerpi pomešajte mleko, vanilu i 75 grama šećera. Zagrejte dok ne provri i ostavite da se hladi oko 20 minuta, kako bi mleko upilo aromu vanile. U drugu posudu pomešajte žumanca sa preostalih 75 grama šećerom i umutite mikserom. Mleko sa vanilom vratite na ringlu i kad ponovo prokljuća dodajte umućena žumanca postepeno dodajte. Ako saspete sve od jednom rizikujete da dobijete kajganu. Nakon što se sjedini, dodajte slatku pavlaku u krem i potom na tihoj vatri ili na pari mešajte drvenom varjačom. Ukoliko imate kuhinjski toplomer bilo bi dobro da smesu sa šporeta skinete kada dostigne 85°C. Kada to sve završite, smesu sipajte u posude i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Kada se sladoled ohladi dodajte kokice. Jedna kesa Cricky Nuts kokica biće sasvim dovoljna, mada možete dodati i više, ukoliko volite. Kokice se dodaju pre nego što se sladoled ohladi da se ne bi mešanjem izmrvile. Kada dodate kokice u sladoled izmešajte i ostavite da se zaledi. Kad se zaledi spremno je za degustaciju.

I ove nedelje poklanjamo vam Cricky Nuts paket na našoj Facebook stranici, a potrebno je samo da pronađete razlike na slici i napišete koje su u komentaru posta. Jedan od tačnih odgovora osvojiće Cricky Nuts paket.