Subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima biće obezbeđene i za narednu školsku godinu. Praksa koja se prethodnih godina pokazala kao dobro rešenje za liste čekanja Radosnog detinjstva, po svoj prilici nastaviće se i od ovog septembra .

Grad Novi Sad će i naredne školske godine nastaviti da subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima, koja nisu uspela da se upišu u Radosno detinjstvo potvrđeno je za Radio Signal iz Gradske kuće. U odeljenju za odnose sa javnošću nam nisu precizirali kako će ta procedura da izgleda i u kom roku se obavlja, ali su potvrdili da će subvencija za boravak dece u privatnim vrtićima biti.

Subvencije za privatne vrtiće će biti spas za veliki broj roditelja čija su deca ostala “ispod crte”. Rezultati konkursa za upis dece u vrtiće Radosnog detinjstva izašli su danas i preko četiri hiljade dece je odbijeno. U toj ustanovi očekuju da se tokom letnjih meseci ta lista čekanja smanji, ali će na čekanju ostati i dalje veliki broj novosadskih mališana.

Roditelji koji su računali na subvencije grada za boravak dece u privatnim vrtićima morali su prethodno da se jave na konknkurs Radosnog detinjstva i takvih je oko 1500. Tokom prethodnih meseci govorilo se o tome da je Grad stornirao ove subvencije, ali iz Gradske kuće demantuju te informacije.

“Subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima nijednog trenutka nije dovedeno u pitanje i Grad Novi Sad izmiruje ugovorene obaveze prema privatnim vrtićima. U prethodnom periodu je izvršena isplata za april, u skladu sa ugovorima, a narednih dana će biti isplaćeni troškovi za maj. Kašnjenje od nekoliko dana ne predstavlja problem i odnosi se isključivo na priliv sredstava u gradski budžet.” navodi se u odgovoru Grada.

Subvencije Grada obezbedile su boravak za oko dve hiljade dece u privatnim vrtićima tokom prošle godine, a ovu praksu preuzimaju i ostali gradovi Srbije.