novi sad kiša

Foto: RTV

Taksistu u Novom Sadu kada pada kiša je gotovo nemoguće naći. Jedan od razloga je što neki  novosadski taksisti ne voze po kiši. Inspekcije u Novom Sadu su izdale oko 800 taksi dozvola, a neke nezvanične procene su da po gradu saobraća oko 2400 taksi vozila. Novosadska udruženja taksista neretko ukazuju na to da je u gradu previše taksi vozila, međutim čim padne prva kiša čini se da je situacija potpuno drugačija. Svi koji su pokušali da nađu taksi ili ga pozovu za vreme neke kiše, znaju da im za to treba dosta živaca i barem dvadesetak minuta. Odgovor : Poštovani korisniče, trenutno su sva vozila zauzeta , dobiće minimum tri puta, pa se postavlja pitanje kako je to moguće u gradu sa viškom taksista ?! Odgovor je jednostavan: taksisti uzmu slobodan dan kada pada kiša.

Nebojša, dugogodišnji novosadski taksista, objasnio nam je zbog čega je to tako :

“Ne žele da rizikuju ili da uprljaju auto. Šansa da se dogodi sudar u Novom Sadu kada pada kiša je dosta veća, a za cenu za koju voze to im se ne isplati. I onda vole da odmore kad je takav dan.”  navodi taksista.

On objašnjava da iako je potražnja kada pada kiša veća, taksistima se to jednostavno ne isplati:

“To su samo oni koji moraju i kalkulišu da vožnja bude do 150 ili 200 dinara. Mi za sat vremena možemo da napravimo pet  vožnji. To je hiljadu dinara od kojih nama ostaje 200. Jednostavno nam se ne isplati ” iskren je Nebojša.

On objašnjava da je jedan od problema to što u Novom Sadu kada padne kiša nastane saobraćajni kolpas, uglavnom zahvaljujući vozačima koji sedaju za volan samo u slučaju takvih vremenskih prilika. “Tada su na ulici i jugo i golf koji su mesecima stajali na parkingu. Kada padne kiša u Novom Sadu, mnogi ljudi koji su do tad bili pešaci postanu vozači” govori Nebojša koji iz svog dugogodišnjeg istkusva zaključuje da je bolje ostati u kući kad padne kiša.