Tri stvari koje bi Novi Sad trebalo da uradi do 2020. Stručnjaci Svetskog ekološkog saveta doneli su šest tačaka kojih bi sve zemlje trebalo da se pridržavaju sa ciljem da se smanji stopa zagađenja Zemlje do 2020.godine. Mi smo pitali stručnjake šta je to što bi Novi Sad konrektno trebalo da uradi.

Najviša temperatura na godišnjem nivou na gotovo svim kontinentima jedan je od pokazatelja da se klimatske promene dešavaju brzo, i zbog toga su stručnjaci Svetskog ekološkog saveta odredili mere u šest tačaka kojih bi svi trebalo da se pridržavaju kako bi se zagađenje planete Zemlje smanjilo do 2020.godine. Te mere se odnose na smanjenje štetnih gasova koji zagađuju vazduh, povećanje obnovnljivih izvora energije, pa i povećanje električnih automobila na ulicama. Pitali smo Pokret Goranda  šta je to što bi u Novom Sadu moglo da se uradi, kako bi se smanjilo zagađenje za tri godine.

“Očuvanje postojećih zelenih površina i stvaranje novih zelenih površina u vidu parkova ili manjih zelenih oaza.”

objašnjava Sonja Konjović iz Pokreta Gorana Novog Sada.

Jedna od stavki, koju preporučuju stručnjaci Svetskog ekološkog saveta, je da se prodaja električnih automobila poveća na 15 odsto. Ovi autmobili su još uvek previše skupi za naše tržište, i teško da ćemo do 2020.godine dostići tu cifru od 15 odsto. Ipak, smanjennje zagađenja putem saobraćaja je moguće i kod nas:

“Da se u većoj meri koristi javni prevoz i bicikle samim tim smanjiće se korišćenje privatnih vozila, a onda će se smanjiti emisija štetnih gasova.” 

Najvažnija stvar koju bi Novi Sad trebalo da dobije do 2020. svakako su skupe ali isplative investicije:

“Regionalni centar za separaciju i preradu otpada. Kao i centralni prečišćač otpadnih voda jer samim tim bi se otpad koji nastaje u velikom gradu mogao i reciklirati.” navodi Sonja Konjović iz Pokreta Gorana Novog Sad.

Globalna srednja stopa rasta nivoa mora porasla je za 50 odsto u poslednje dve decenije. Temperature su 2017. godine u nekim regionima, od Kalifornije do Vijetnama, već dostigle najviše istorijske nivoe. Poslednje tri godine bile su najtoplije ikad zabeležene, piše u članku objavljenom na internet stranici WEF-a.