Umag, istarski gradić na samoj granici Hrvatske i Slovenije, proteklog vikenda bio je zvezda regiona. Sea Star festival održan je na obali lagune ovog grada, a organizatori kažu da je bilo posetilaca čak i iz Argentine, Kolumbije, Čilea i Kine koji su đuskali na obali Jadrana uz Robina Šulca, Ofenbah, Pola Van Dajka, Dimitrija Vegasa, Lajk Majka i mnogih drugih.

Sea Star festival omogućio nam je mnogo više od đuskanja i dobrog provoda. Upravo zbog ovog festivala imali smo priliku iz prve ruke da vidimo kako to izgleda letovati u sred maja.

Čim nekome pomenete severni deo Jadranske obale i predsezonu dobićete odgovor da je more hladno i da nije za kupanje. Moguće da će vam reći da je more hladno i u sred sezone. Međutim, situacija je nešto drugačija. U moru može da se kupa bez problema čak i sad i uopšte nije hladno. Plaže su peskovite i plićak je dosta dugačak. Mnoge porodice iz Italije i Nemačke dolaze sa svojom decom upravo u ovom periodu godine, pa se na plaži često mogu čuti ovi jezici.

Glavni turisti Umaga zapravo i jesu Italijani i Nemci, pa ne čudi što vas na ulici konobari ispred restorana prvo pozdrave na italijanskom ili nemačkom, ne bi li vas privoleli da uđete baš u njihov lokal. Vrlo su ljubazni, ne samo u restoranima i kafićima, nego uopšte gde god da krenete.

Priče o netrpeljivosti Srba i Hrvata su samo to – priče, jer od istine nema ni traga. Niko ne obraća pažnju na to odakle dolazite i kojim dijalektom govorite. Njihov cilj je da vas ugoste, vaš da uživate.

Što se tiče cena, situacija je očekivana. Sve je malo skuplje nego kod nas, mada vredi svakog potrošenog dinara, jer je mnogo jeftinije od Italije, a možda je čak i lepše.

Smeštaj u hotelima kreće se od 134 evra za noćenje, a izbor hotela je odličan. Na 15 minuta hoda od centra Umaga nalazi se lanac Melia hotela, gde možete da birate između 13 različitih hotela, u zavisnosti šta želite. U okviru ovog lanca možete iznajmiti i apartmane i vile.  Apartmani u privatnim smeštajima mogu da se nađi i za 25 evra za noć, ali su dosta daleko od grada. Oni koji su bliži, mnogo su skuplji, pa im je cena približna onoj u hotelu.

Smeštaj u hotelu Melia Sol Sipar

Smeštaj u hotelu Melia Sol Sipar

U marketima cene hrane i pića su malo skuplje nego kod nas, pa ćete tako flašicu vode od 0,5l platiti oko 5 kuna (80 dinara), koliko koštaju i hleb i mleko. U kafićima kafa će vas koštati od 15-20 kuna (240-320 dinara), dok je buteljka čuvenog istarskog vina Malvazije oko 140 kuna (2.240 dinara). Ovo isto vino možete kupiti i u lokalnim prodavnicama, domaće proizvodnje, i ono u tom slučaju košta oko 80 kuna za buteljku (1.280 dinara).

Istarsko vino koje svi preporučuju – Malvazija

Suvenirima cene variraju, ima onih skupljih od murano stakla, gde jedan magnet za frižider košta oko 30 kuna (480 dinara), dok se malo običniji magnetići mogu naći i za 10 kuna (160 dinara). Kao i u svakom primorskom mestu i ovde su glavni hit predmeti od školjki, kojima cena varira u zavisnosti od veličine. U mnogim prodavnicama suvenira može se naći i sva ostala propratna oprema za letovanje (papuče, kupaći, šlauf za decu), a flamingos na naduvavanje, koji je glavni hit na plažama bio prošle sezone, u  Umagu košta oko 140 kuna (2.240 dinara)

Do Umaga može da se stigne i autobusom, postoji redovna linija od Beograda do Umaga, a cena povratne karte je oko 6.500 dinara. Oni koji više vole da putuju avionom, treba da izdvoje oko 130 evra za povratnu avionsku kartu od Beograda do Pule, ali u ovu cenu nije uračunat transfer od aerodroma do Umaga. Rent-a-car servis savršeno radi, a pored automobila, možete iznajmiti i bicikl ili skuter. Iznajmljivanje najjeftinijeg automobila u ponudi (Pežo 107) košta 330 kuna za dan (5.280 dinara), dok je naskuplji, BMW serije 5 ili sličan, 1.710 kuna za dan (27.360 dinara).

Što se tiče odlaska kolima sa srpskim registracijama, ni sa tim nećete imati problema, niko vam neće ni taći auto. Treba samo da pripazite na dokumenta. One vozačime kojima je istekla saobraćajana dozvola, a produžili su je par dana pred put i nisu još dobili izrađenu karticu nego samo potvrdu o produženju, vratiće sa granice. Potvrda važi samo unutar zemlje koja ju je izdala, što znači da vas neće pustiti da uđete ni u jednu zemlju. Isto važi i za sva ostala dokumenta. Putarina do Umaga je otprilike oko 50 evra, a i u Hrvatskoj, kao i kod nas, postoji elektronski sistem naplate, te ćete brže proći kroz naplatne rampe ukoliko imate ENP uređaj.

Od granice do Umaga teoretski može da se stigne za 6 sati, u praksi je situacija nešto drugačija. Da biste za to vreme stigli to znači da ne napravite ni jednu pauzu i da vas ne uhvati gužva nigde. Na određenim deonicama autoputa kroz Hrvatsku radovi su u toku, pa je izmenjen režim saobraćaja, što vas može dodatno usporiti. Od Novog Sada do Umaga nama je trebalo oko 10 sati.

Trst je na 40 kilometara od Umaga, a organizovanih izleta ima i do Venecije, trajektom. Umag ima i Paintball klub, terarijum u centru grada i akva park nadomak grada. ATP turniri održavaju se svakog jula, u Stella Maris kompleksu (na istom mestu se održava i Sea Star festival).