Upravnici zgrada bi do sada već trebali biti izabrani u svim stambenim zgradama, jer je rok za registraciju stambenih jedinica bio do 12. decembra prošle godine. Komunalni inspektori su krenuli u obilazak zgrada, a ukoliko upravnika stanari sami ne izaberu biće im prisilno dodeljen.

Obaveza svakog upravnika stambene zajednice po zakonu o stanovanju jeste da uspostavlja i vodi evidenciju o vlasnicima posebnih delova, vlasnicima samostalnih delova, licima kojima su zajednički ili posebni delovi zgrade izdati u zakup, odnosno u korišćenje po drugom osnovu i to su ime, prezime i matični broj. Drugim rečima upravnik mora imati podatke vlasnika i zakupaca.

Ono na šta upravnici nemaju prava, a česta je praksa u mnogim zgradama, jeste da iznosi na oglasnu tablu koliko ko duguje novca za održavanje zgrade, za šta oni moraju da vode evidenciju. ˝Upravnici zgrada su dužni da se staraju o troškovima, prihodima i rashodima, za održavanje zgrade i da preduzimaju mere prema onima koji ne plaćaju na primer troškove za održavanje zgrade ili oštećenja zajedničkih delova zgrade i tako dalje, pa čak i da podnose tužbe. To je način naplate, ali ne bi trebalo da koriste podatke da izlažu na stub srama onoga ko ne plaća.˝ – navodi Zlatko Petrović pomoćnik generalnog sekretara službe poverenika za informacije od javnog značaja.

Sam zakon nije dovoljno dorečen, na šta je i sam poverenik ukazivao, jer se postavlja pitanje da li se ti podaci poveravaju ljudima koji nemaju dovoljno znanja o zaštiti podataka o ličnosti.

Prema zakonu je Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture nadležno za poslove stanovanja, ono koje bi trebalo da vrši instruktažu upravnika stambenih zajednica, da im daje mišljenja i da usmerava njihov rad. Takođe su i lokalne samouprave dobile te nadležnosti, mada se građani mogu obratiti i povereniku za zaštitu informacija od javnog značaja, rekao je za radio Signal pomoćnik generalnog sekretara službe poverenika za informacije od javnog značaja Zlatko Petrović.