Virusi su se pojavili u novosadskim vrtićima. Roditelji često ne mogu  zbog posla da ostave decu kod kuće kako bi ih zaštitili od epidemije, a pitanje je da li uopšte treba to da rade ?

Virusi su se pojavili u novosadskim vrtićima i vaspitači često apeluju na roditelje da ne šalju bolsenu decu kako ne bi zarazila ostale mališane. Međutim, mnogim roditeljima je zbog posla ovo teško ostvarivo jer nema ko da pripazi decu dok su oni na poslu.

Neki novosadski roditelji smatraju da se deca nekad i bez potrebe šalju kući:

“Čim dete jednom kine ili se nakašlje oni zovu da ga vodimo kući kako se ne bi razbolela druga deca. Dete se uopšte ne razboli, a mora da bude kod kuće. Mislim da na taj način pokušavaju i da rasterete grupe u kojima bude mnogo više dece nego što bi trebalo” navodi naša slušateljka Katarina koja smatra da bi ovo moralo biti bolje organizovano.

Pedijatri su podeljenih mišljenja kada je reč o boravku dece u vrtićima  U vreme  kada zavlada virus

“Decu ne treba slati iz vrtića kući čim prvi put kine,ali svakako treba da ih pregleda pedijatar. Ukoliko pedijatar  preporuči da ostanu kod kuće toga se treba pridržavati.” objašanjava doktorka  Velisavljev i dodaje da rešenje nije u preteranoj upotrebi lekova.

“Roditelji često ne mogu da ostave dete kod kuće koje je bolesno . Zbog toga pribegavaju preteranoj upotrebi medikamenata kako bi ono moglo da ide u vrtić. To nije rešenje. Rešenje je nega , dosta čajeva, voća i odmor za decu. ”

Doktorka Velisavljev, specijalista pedijatrije, smatra da u slučajevima epidemije treba i zdravu decu poštedeti odlsaka u vrtić

“Ne bi bilo loše čak i zdrava deca da koji dan izbegnu odlazak u vrtić kako se ne bi izlagali virusima. Mi nekad preporučujemo ukoliko je moguće petak da se izostane pa još dva dana vikenda. To se onda nekako spoji i dete ima vremena da odmori i možda izbegne potencijalnu prehladu””

Međutim, sa njom se ne slaže doktorka Raketić, pedijatar imunolog:

“Ja kao imunolog mogu da preporučim da deca čak treba da idu u kolektiv. Oni se tu  susreću sa infekcijama i na taj način prave repertoar imunoloških ćelija. Tako se gradi imunitet, pa sledeći put kada dođe do infekcije deca ne obole ili imaju znatno oslabljene simptome.” objašnjava Raketić.