Zakon uskoro menja pravila prilikom tehičkog pregleda. Novine koje donosi Zakon trebalo bi da smanje mogućnost lažiranja tehničkog pregleda i suze mogućnosti za manipulaciju.

Zakon koji bi u narednom periodu trebalo da stupi na snagu izmeniće  pravila tehničkog pregleda. Jedna od glavnih izmena je da će se pregledi fotogafisati i da će postojati video nadzor.

“Vozila će se fotografisati na tehničkom pregledu jer u Srbiji automobili uopšte nisu prisutni na tehničkom pregledu što znači da se tehnički pregled ne obavlja onako kako bi trebalo po svim propisima. ” objašnjava Boris Borović iz firme koja obavlja tehničke preglede vozila

pored ovoga strože će se kontrolisati i katalizator na vozilima

“Po novom pravilniku sva vozila koja ne budu imala katalizator ugrađen, a to će da se utvrdi kad se budu merili izduvni gasovi na tehničkom pregledu, ako se ustanovi da vozilo nema katalizator automatski vozilo neće biti tehnički ispravno i neće moći da prođe tehnički.” navodi Borović i dodaje da je katalizator ključan zbog smanjivanja zagađenja okoline preko izduvnih gasova.

Fotografisanje vozila trebalo bi da startuje od Nove Godine. Vozila bi trebalo i da se snimaju jer je predviđeno da se svaki tehnički pregled obavi pod video nadzorom međutim još uvek niko ne može tačno kaže kada će to da zaživi i u praksi.

Zakon koji će stupiti na snagu donosi promene i za vozila koja će ići na plin:

“Ako vozila koja idu na plin ne budu imala odgovarajući atest, neće moći da prođu tehniči pregled. ”  objašnjava Boris Borović.

Zakon uređuje i neke stvari koje sad već jesu po pravilniku zabranjene, ali se zakon sada poštuje delimično ili se ne poštuje uopšte. Fotografisanje i bi trebalo da obezbedi da se pravila koja su i do sad postojala konačno poštuju, a zakon primenjuje.

Nedostatak katalizatora, napuknuto staklo, atest za vozila koja idu na plin su i do sad bile stvari koje ne bi trebalo da prođu na tehničkom pregledu, ali su se često tolerisale. Novi Zakon bi trebalo to da promeni

“Zato je jako bitno da se uvedu kamere i fotografisanje da se utvrdi da je vozilo stvarno bilo tehničkom pregledu. Da se odredi vreme koje je potrebno da se proveri katalizator i izduvni gasovi, da se auto podigne na dizalicu i obavi sve što pravilnik nalaže. ”

Pretpostavka je i da će postojati registar sa brojem automobila koji su pregledani taj dan tako da neće moći da se lažira fotografija ili video snimak.