Zamena starih za nove vozačke dozvole sudeći po redovima ispred SUP-a nije završena do desetog juna kako je planirano. Rok je istekao u subotu, a iz policije kažu da neće biti “gledanja kroz prste” za vozače sa starim dozvolama.

Zamena starih za nove vozačke dozvole potrajaće i posle roka. Red koji smo zatekli jutros ispred SUP-a, pokazuje da mnogi Novosađani još uvek nisu uspeli da zamene stare za nove vozačke dozovole iako je rok istekao u subotu. Nenad Ljubišić iz Strukovnog udruženja policije kaže da neće biti usmenih opomena i tolerancije za vozače koji budu imali stare vozačke dozvole:

“Ne postoji bilo kakva šansa za toleranciju i gledanje kroz prste zato što to Zakon o bezbednosti saobraćaja i zakon o prekršajima to  ne dozvoljava. Građani su bili obavešteni na vreme i imali su dovoljno vremena da zamene vozačke.” 

On objašnjava da će svako ko bude zatečen da vozi sa starom vozačkom biti tretiran kao da nema vozačku dozvolu:

“Svaki vozač koji se zatekne da upravlja vozilom sa starim obrascem vozačke dozvole biće isključen iz saobraćaja. Oni će se tretirati kao da je vozačkoj dozvoli istekao rok trajanja i takvi vozači se isključuju iz saobraćaja i protiv njega se podnosi krivična prijava. Oni dalje neće moći da voze i neophodno je da izvrše zamenu starih za nove obrasce.”

Prema Zakonu kazne za vožnju sa starom vozačkom su  i do trideset hiljada dinara, a Ljubišić objašnjava da visina novčane kazne zavisi od sudije:

“Samu visinu kazne određuje postpajući sudija. On ceni dokaze, okolnosi i na osnovu toga donosi odluku o visini kazne. Zakon to deli na istek dozvole do i istek dozvole preko šest meseci.”

REDOVI I DANAS ISPRED SUP-A

Iako su šalteri proteklih nedelja radili produženo, a u subotu do 21 čas, to nije bilo dovoljno da svi završe zamenu starih za nove vozačke dozvole. Jutros u sedam zatekli smo ponovo dugačku kolonu ispred novosadskog supa na Bulevaru oslobođenja. Ljudi koji su zauzeli prva mesta u redu došli su jutros u pola pet.  Ovako je to izgledalo:

U subotu šalteri SUP-a su radili do 21 čas,  mesta su se zauzuimala od najranijih jutarnjih časova, a ovako je to izgledalo oko devet ujutru: