Globalna ekološka akcija „Sat za našu planetu“ održava se po jedanaesti put u Srbiji. Večeras od 20:30 časova, simbolično će se ugasiti svetla na sat vremena u više od 7000 gradova širom sveta da bi se ukazalo na problem klimatskih promena koje sve više uzimaju maha. Ovaj put akcija je usmerena na podizanju svesti o prekomernoj upotrebi plastike.

Zanmiljivo je kada govorimo o upotrebi plastike uglavnom pomislimo na kese koje se viore na drveću i planiramo kupovinu cegera koji bi nam rešio ovu situaciju. Problem je međutim mnogo veći. Iz WWf-a upozoravaju da zapravo nismo ni svesni koliko plastike koristimo i to na dnevnom niovu od plastičnih poklopaca za kafu do plastične četkice za zube.

Svi smo videli i čuli one zastrašujuće priče i još gore fotke životinja iz okeana koje su progutale na tone plastičnog opada. Ovaj otpad nije problem samo po njih već po čitav biljni i životinjski svet , ali i za zdravlje čoveka.

Podaci o plastičnom otpadu nisu ni malo veseli:

-Svake godine u morima i okeanima završi oko osam miliona tona plastike.

-Kroz vodu i hranu čovek godišnje unese u svoj organizam plastiku u veličini jedne kreditne kartice.

-U Srbiji plastika češće završava na deponijama, ali su deponije neretko blizu reka, što uzrokuje veću količinu plastičnog otpada i u rečnim tokovima.

Šta možemo da uraditi?

Uzimanje plastičnih kesa u prodavnicama i marketima u Srbiji smanjeno je za 50 do 60 % odkad je počela njihova naplata u prodavnicama i marketima pokazuju podaci Ministarstva za zaštitu životne sredine, plan je da do kraja ove godine ovaj procenat poraste na 90 odsto. Evropski parlament nedavno je usvojio direktivu kojim se u državama članicama zabranjuje upotreba jednokratne plastike poput plastičnog pribora za jelo, štapića za uši i cevčica.

Bez obzira na to što se ova direktiva još uvek ne odnosi na nas, postoje neke stvari koje možemo početi da primenjujemo sami već sad s obzirom na to da plastičan otpad ozbiljno preti da ugrozi naaše reke, biljni i životinjski svet pa i naše zdravlje.

-Ne koristimo plastičan pribor za jelo kada kupujemo hranu napolju.

-Nosimo termose umesto plastičnih čaša i poklopaca kada uzimamo kafu za poneti

-Kada kupujemo sredstva za ličnu i higijenu stana gledamo da li je ambalaža napravljena od nekog materijala koji se ipak lakše razgrađuje u prirodi.

-Umesto plastičnih izaberemo na primer drvene četkice za zube koje već sad postoje u prodaji.

Za početak možemo da zapisujemo u toku jednog dana šta smo sve od plastike koristili i koliko dugo . Na kraju dana bićemo ne baš prijatno iznenađeni kada vidimo koliko samo mi proizvedemo plastičnog otpada za jedan dan zbog predmeta koje nekad koristimo i po nekoliko sekundi, a njima je potrebno desetine hiljada godina da se razgrade u prirodi.