Pet saveta da lakše pregurate stomačni virus. Poslednjih nekoliko dana ili možda čak nedelju dve unazad, sasvim sigurno ste čuli da je neko iz vaše okoline “zakačio” stomačni virus, toliko intenzivan da ne može da se izađe iz kupatila gotovo ceo dan. Simptomi su bolovi u stomaku, povraćanje u mlazevima, dijareja, mučnina  i neretko sve to zajedno. Iako virus ne traje dugo ovakve tegobe dovode do toga da organizam izgubi mnogo tečnosti, pa evo nekih saveta kako da se ponašate ukoliko vi ili neko iz vaše okoline ipak završi sa stomačnim virusom koji hara gradom.

1.OBAVEZNO SE JAVITI LEKARU 

Blaži oblik ovog virusa moguće je preležati uz kućnu negu i bez javljanja lekaru. Međutim, ukoliko osoba ima pet dijareja u satu ili ako ide pet puta u toku sat vremena da povraća, to se smatra ozbiljnihim oblikom ovog virusa i neophodno je da se pacijent javi lekaru. Osoba treba da se javi lekaru ukoliko se oseća umorno, ako ima nesvestice i u tom slučaju će verovatno biti priključena na infuziju.

2. SAMI SE REHIDRIRAJTE 

Ukoliko je reč o blažem obliku virusa u smislu da dijareje i povraćanje tokom dana nisu toliko česti osoba može i sama da se rehidrira. Jedno od rešenja je da se uzmu Orosal kesice, originalna pakovanja iz apoteke, koje pre svega služe da se nadoknade elekotroliti koje je osoba izgubila tokom dijareja ili povrćanja.

3. SUPE IZ KESICE SU SPAS 

Supe iz kesice retko ko da bi stavio na spisak lekovite hrane, ali su tokom stomačnog virusa one spas. Savet lekara je da se one redovno jedu ukoliko dođe do virusa, i to da se spremaju sa manje vode kako bi bile koncentrovanjije slanije i da se i na taj način nadoknade izgubljeni elektroliti. Pored supe, ne treba zaboraviti ni čajeve, koji su tu opet da bi se nadoknadila izgubljena tečnost ali da se umiri stomak.

4. LIMUNADA DA , SVEŽE VOĆE I SLATKIŠI NIKAKO ! 

Tokom stomačnog virsa retko ko da će i pomisliti na neku tešku hranu, i dovpek i bareno povrće biće redovno na meniju. Međutim, postoji još nekoliko stvari koje bi trebalo izbegavati. Slatkiši nikako ne dolaze u obzir baš kao ni sveže voće jer je potrebno više snage za njihovo varenje, a sveže voće može izazvati i gasove u crevima. Sa druge strane, limunada se preporučuje za brži i lakši oporavak.

5. LAGANI OPORAVAK

Osoba koja je imala teži oblik stomačnog virusa, u smislu da je morala da prima infuziju, trebalo bi da ima barem dva dana odmora nakon smirivanja simptoma. Pacijent sa blažim simptomima će posle jednog dana odmora biti kao nov. SUština je i da kad pacijentu bude bolje, ne bude previše fizički aktivan nego da miruje koliko god je to moguće kako bi čuvao snagu. Takođe, u  fazi oporavka dozvoljeno je jesti bareno meso lekari preporučuju pileće belo bez kožice.

Najbolje bi bilo da se virus u potpunosti izbegne. Virus se prenosi kao sve druge crevne infekcije, neopranim rukama, neopranim čašama, neopranim posuđem, priborom za jelo, priborom za ličnu higijenu, ako smo u kontaktu sa osobom koja je bolesna, ako se deli hrana sa osobom koja je bolesna. Kada krene školska godina i kada su deca češće zajedno i dok su ljudi u kolektivima virus se prenosi češće i brže.