Neklasični festival klasične muzike „NEO“ održaće se treću godinu zaredom, od 6. do 24. juna na više lokacija u Novom Sadu, s ciljem da se animira publika „ozvučavanjem“ različitih, starih i novih prostora, kako otvorenih, kao što su Plato katoličke crkve, Saletla u Dunavskom parku, Salaš 137, tako i zatvorenih, poput Svečane sale Gradske kuće, Sinagoge, Crkve imena Marijinog(Katedrala), Studija M i Kulturne stanice Svilara.

Ove godine, pored mnogobrojnih svetskih i domaćih muzičara, moći ćemo da uživamo i u svetlosnim i video projekcijama koje će pratiti nastupe, tako da će muzika dobiti i vizuelni doživljaj.

Ovogodišnji NEO imaće i zvuk sevdalinke, ali u jednom totalno drugačijem aranžmanu. Najveće interesovanje privuklo je muzičko-dramsko delo glumca Zijaha Sokolovića i muzičara Matea Bekavca, Vila Hagena i Pera Rundberga, ˝Priča o vojniku˝.

˝Vraćajući se kući iz fronta vojnik susreće vraga i sa njime sklapa posao. Svoju violinu (jedinu sreću) menja za svemoguću knjigu (koja bi ga trebala dovesti do bogastva i neizmerne sreće ). Želje mu se ispunjavaju, vojnik postaje bogat i uticajan. Međutim svo to izobilje i moć mu ne donosi istinitu sreću i unutrašnje zadovoljstvo. Posao sa đavolom je ipak đavolji i ne vodi do ljubavi i sreće. Jadni vojnik se na sve načine trudi da ubedi đavola da mu vrati njegovu violinu i sa njom mogućnost puta do prave sreće i ljubavi. Nailazi na mnoštvo problema i prepreka, koje mora prevazići..”

Sa više od 100 učesnika iz zemlje i inostranstva, konstantnim obogaćivanjem muzičkog i scenskog repertoara, NEO postaje jedan od najvećih festivala klasične muzike u regionu, a ujedno i deo kulturne tradicije Novog Sada.

Sve detaljnije informacije možete pronaći na zvaničnoj FB stranici događaja.