Poskupela jaja na novosadskim pijacama.  Cena i do 50 dinara za komad. Za 12 dinara mogu se kupiti sitna jaja i “prljava” jaja.

Jaja uoči Uskrsa na novosadskim pijaca su poskupela. Raspon cena uglavnom se kreće od 13 do 17 dinara za komad. Po ceni od 15 i 17 dinara mogu se kupiti krupnija, dok su manje cene rezervisana za sitnije primerke.

Tezge Futoške pijace bukvalno su okupirane jajima. PO standardnoj ceni od 12 dinara mogu se naći sitna i jaja koja su prodavci kategorizovali kao “prljava “ prodavci to ovako objašnjavaju:

“”Prljava jaja su vam ona koja su malo prknuta, ima na njima tragova gnezda. Inače su odlična krupna za kuvanje i farbanje super.”

Osim kokošijih na pijaci ovih dana mogu da se pronađu i druge vrste jaja. U ponudi su prepeličija, guščja i morčija jaja. Cena prepeličijih jaja je 250 dinara za 20 jaja. Guščje jaje košta 50 dinara, baš kao i morčje.

Ukoliko kupujete jaja u supermarketima treba posebno obratiti pažnju na sledeće oznake:

Prvo na šta treba obratiti pažnju jeste da li su označena kvalitetom “A” ili “B”, jer se prvom označavaju sveža, a drugom rashlađena jaja koja su mogla da se čuvaju i šest meseci pre nego što su stigla na tržište.

Sledeći korak je odabir klase. Da bi kupac bio siguran da je, recimo, dobio klasu “S”, odnosno 10 jaja najviše kategorije, potrebno je da vaga u supermarketu pokaže da ona teže između 650 i 700 grama.

Gramaža “A” klase mora da bude između 600 i 650, a “B” – od 550 do 600 grama. Kupac ne bi trebalo da se ustručava da pre kupovine izmeri pakovanje, jer je to njegovo pravo.

Da bi se potrošači lakše snalazili u ponudi i kupovali ono što traže, uvedene su oznake “L”, “M” i “S” kojim se označava i garderoba. Pojedina istraživanja su pokazala da jaja nekad nisu pravilno deklarisana, čime se kupci dovode u zabludu.