Novi Sad je jedan od retkih gradova u svetu gde možeš nameštaj ˝pazariti˝ na ulici. Ne moraš uopšte da se mučiš i da ideš do salona nameštaja, pa da razmišljaš kako ćeš sve to da transportuješ do svog stana ili kuće.

Nekad je samo dovoljno da izađeš ispred zgrade i zateći ćeš neki nov kauč ili trpezarijski sto. Nije da sad možeš da biraš baš koje će boje biti, ali hej! Bar je besplatno, a što je besplatno i bogu je drago. Možeš pronaći i nove wc šolje ili dušeke za krevet, pa onda nove fotelje, pisaće stolove, stolice za trpezariju. Kažem nove jer će tebi biti nove.

Možda ti sve ovo deluje kao reklamni tekst, ali je ovo zapravo realnost Novog Sada (i još mnogo drugih gradova u Srbiji).

Svake godine, čim napolju malo otopli, kreće sezona renoviranja. I to obično podrazumeva po koji komad nameštaja koji je višak, jer mu je vreme da se zameni. Onda naš čovek domaćin (ili žena) u nedostatku želje za preteranim cimanjem u svom životu reši da ostavi taj višak nameštaja tamo gde zna i ume. Pored kontejnera. Eto, tako nastaju ovi naši čuveni saloni nameštaja.

Taj nameštaj uglavnom tu stoji danima, ponekad i nedeljama i samo misteriozno nestane. Dok ne nestane tu se stvori mini deponija. I to uglavnom ne liči ni na šta.

U našem gradu, verovali ili ne, postoji služba koja je zadužena za odnošenje tog nameštaja koji je nama višak (u daljem tekstu ˝kabasti otpad˝). Ta služba se zove JKP ˝Čistoća˝. I njih kad pozoveš oni ljudi najnormalnije dođu, donesu ti kontejner u koji možeš da ubaciš taj kabasti otpad. Kontejner bude kod tebe 24 sata, posle čega oni dođu, pokupe i odnesu na otpad. Doduše ovo moraš da im platiš 2400 dinara, ali možeš na primer sa komšijama iz zgrade da se dogovoriš da podelite trošak, pa da pobacate sav nameštaj koji vam ne treba posle renoviranja.

Ako bi radije da potrošiš tih 2400 dinara na nešto drugo uvek možeš da proveriš kada se kabasti otpad kupi u tvom delu grada, pa onda da baciš sve što ti ne treba iz stana ili kuće. A ako baš ni to nećeš, a imaš prevoz u koji možeš da strpaš taj kabasti otpad, onda možeš i sam da ga odneseš na gradsku deponiju i tamo ostaviš, jer je prijem otpada na deponiji besplatan.

Samo te molim da ne bacaš otpad gde stigneš. Pogotovo ne na Frušku goru (jer, pobogu osobo, ako ti nije bilo cimanje da nameštaj staviš u auto/kombi i odvezeš na Frušku goru da ga surdukneš sa neke litice, onda ti vala nije cimanje ni da ga odneseš na deponiju). Ružno je i smeta. Za to ne možeš da okriviš ni jednu službu, jer oni ODNOSE smeće koje MI bacimo. Poželjno je u kantu/kontejner.

A sada uživaj u ovim prelepim fotkama nameštaja salona na otvorenom koje je moja koleginica Goca fotkala na ulicama Novog Sada tokom cele prošle godine.

Stvarno se nadam da sledećeg proleća neću morati da pišem isti ovakav tekst.