Globalna ekološka akcija „Sat za našu planetu“ održaće se po jedanaesti put u Srbiji, u subotu 30. marta 2019. godine u 20:30 časova, kada će se simboličnim gašenjem svetla na sat vremena u više od 7000 gradova širom sveta ukazati na važnost očuvanja planete.Klimatske promene i opadanje biološke raznovrsnosti problemi su svih nas, te je akcija „Sat za našu planetu“ prilika za pojedince, organizacije,institucije i kompanije da pokažu svoju predanost zaštiti prirode i budu deo razgovora i pronalska rešenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti.

Ove godine, pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“, WWF upozorava i na problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine osam miliona tona plastike završi u morima i okenima.

„Jedan sat koji provedemo u mraku treba da služi kao podsetnik da moramo osigurati održivu budućnost naše planete. Priroda nam je od vitalne važnosti, ona podstiče naš ekonomski napredak i razvoj, naše zdravlje, blagostanje i opstanak. Uprkos tome, mi guramo našu planetu
do granica i priroda je ozbiljno ugrožena
“, ističe Petra Boić Petrač, koordinatorka inicijative u WWF Adriji.

„Ove godine, pored ukazivanja na posledice klimatskih promena, želimo da
skrenemo pažnju i na krizu plastičnog otpada, koja predstavlja veliku pretnju po opstanak naših mora i okeana, te se zajedno moramo izboriti za budućnost bez plastike. Ovogodišnji ‚Sat za našu planetu‚ prilika je za stvaranje nezaustavljivog pokreta za prirodu i donošenje odluke koja će uticati na bolje sutra“, dodala je ona.

Akcija „Sat za našu planetu“, u svetu poznata kao Earth Hour, prvi put je održana u Sidneju 2007.godine, a danas se obeležava u više od 180 zemalja.

Srbija je deo ove akcije od 2009.godine, a 2018. pridružilo nam se preko 200 partnera – gradova, opština, organizacija,institucija, škola i vrtića iz cele zemlje.

Više informacija o načinu učešće svi zainteresovani mogu saznati na našem sajtu –
http://www.wwf.rs/wwf_u_srbiji/sat_za_nasu_planetu/prijava/