Simbolika zastave Republike Srbije. Danas je drugi od dva neradna dana, a povodom Dana državnosti i Dana ustavnosti koji se obeležavaju u Srbiji 15.februara. Zastavu naše države videćemo kada uđemo u bilo koju državnu instituciju, kada se slave uspesi sprotista ili kada su neki biti državni praznici, ipak pitanje je koliko zapravo znamo o njenoj simbolici?

Simbolika zastave Republike Srbije vuče korene još iz srednjevekovne Srbije odnosno iz perioda dinastije Nemanjića. Barem kada je reč o grbu. Inače,  izgled zastave i grba uređeni su Ustavom i zakonom mogu se koristiti isključivo u skladu sa propisima.

Istoričar Drago Njegovan objašnjava da su boje zastava neutralne, ali da one kroz istoriju dobijaju značenje.

Kod svakog naroda one imaju određena značanje koja se stiču istorijski. Boje su inače same po sebi neutralne. Crvena obično označava krv, plavo nebo, belo zemlju ili nešto slično. Sveukupno simbolizuje borbu za slobodu naroda. 

Zakonom je ustanovljeno i to da se kao zavnični simbol Srbije koristi grb Kraljevine Srbije koji je zvanično utvrđen 16.juna 1882.godine.

Dvoglavi orao znači da se uvažava i zemaljski i nebeski svet. On potiče iz Vizantije, a Srbija se u tom ključu duhovno razvijala tako da se to zadržalo i do danas.” navodi istoričar Drago Njegovan.

Prema Zakonu o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije zastava mora biti istaknuta na ulazu svake državne ustanove osim Narodne skupštine. Takođe, zastava se ne sme koristiti kao robni znak odnosno za bilo kakvo plasiranje roba. Zastava se sa druge strane može koristiti u svrhe obrazovanja i umetnosti, ali dok taj izraz ne narušava ugled i moral Repulike Srbije.

Prema tom Zakonu zastava ne sme biti istaknuta ukoliko je oštećena ili svojim izgledom nepodobna za upotrebu.  U tom slučaju mora biti povučena.

Ukoliko se grb i zastava Srbije ističu sa zastavama drugih zemalja u našoj državi, zastava Srbije mora imati počasno mesto.